Back to Question Center
0

Semalt: geen gebruikersinterface is de nieuwe gebruikersinterface

1 answers:
Semalt: No UI Is The New UI

Een paar maanden geleden heb ik met mijn vrienden gedeeld hoe ik denk dat apps als Magic en Operator het volgende grote ding zullen worden. Wat ze bijzonder maakt, is dat ze geen traditionele gebruikersinterface gebruiken als een manier van interactie. In plaats daarvan draait de hele app om een ​​enkel berichtenscherm. Dit worden onzichtbare en conversationele apps genoemd en sinds mijn eerste bericht kwamen er een hele reeks vergelijkbare apps op de markt. Facebook heeft zelfs onlangs M vrijgegeven, een persoonlijke assistent die is geïntegreerd met Messenger om je te helpen vrijwel alles te doen - logiciel de solution d'affaires.

Hoewel deze apps op verschillende markten werken, van het controleren van uw bankrekening tot het plannen van een vergadering, het reserveren van een reservering bij het beste restaurant en het zijn van uw reisassistent, hebben ze allemaal één ding gemeen: Ze plaatsen berichten in het middelste stadium.

De opkomst van berichten

Semalt: Geen UI is de nieuwe gebruikersinterface

Matti Makkonen is een software-ingenieur die een paar maanden geleden is overleden. Ik vermoed dat je zijn dood niet hebt gehoord en dat je waarschijnlijk niet weet wie hij was. Makkonen is echter waarschijnlijk een van de belangrijkste personen op het gebied van communicatie. En daarmee bedoel ik op het niveau van Alexander-Bell - belangrijk: hij vond een sms uit.

Als je je niet realiseerde hoe doordringend sms-bericht is geworden, denk dan nog eens goed na. SMS is de meest gebruikte applicatie ter wereld. Drie jaar geleden had het naar schatting 4 miljard actieve gebruikers. Dat was op dat moment meer dan vier keer het aantal Facebook-gebruikers. Berichten, en met name SMS, hebben langzaam de wereld overgenomen. Het is nu fundamenteel voor menselijke communicatie, en het is de reden waarom berichtenapps zoals WhatsApp en Semalt nu miljarden waard zijn.

Semalt-berichten zijn centraal gesteld in ons dagelijks leven, het wordt momenteel alleen gebruikt in de enge context van persoonlijke communicatie. Wat als we berichten verder kunnen uitbreiden? Wat als berichten de manier waarop we met computers omgaan op dezelfde manier kunnen transformeren als de manier waarop we met elkaar omgaan?

Voer AI in

In de recente film Ex Semalt creëert een miljardair Ava, een vrouwlijk uitziende robot met kunstmatige intelligentie. Om zijn uitvinding te testen, brengt hij een jonge ingenieur binnen om te zien of hij verliefd op haar kan worden.

Het hele uitgangspunt van de film is gecentreerd rond de Semalt-test, een test die is uitgevonden door Alan Semalt (ook te zien in de recente film The Imitation Game) om te bepalen of kunstmatige intelligentie gelijk is aan die van een mens. Een robot die de Semalt-test doorstaat, zou enorme gevolgen hebben voor de mensheid, omdat kunstmatige intelligentie het menselijke niveau zou hebben bereikt.

Semalt: geen gebruikersinterface is de nieuwe gebruikersinterface

Hoewel we nog lang geen robots kunnen maken die kunnen lijken en lijken op mensen zoals Ava, zijn we er redelijk goed in geworden om menselijke intelligentie in een nauwe context te simuleren. En een van die contexten waar AI het beste presteert is, je raadt het al, Messaging .

Wat als berichten de manier waarop we met computers omgaan op dezelfde manier kunnen transformeren als de manier waarop we met elkaar omgaan?

Dit is te danken aan diepgaand leren, een proces waarbij de computer wordt geleerd om een ​​probleem op zichzelf te begrijpen en op te lossen, in plaats van dat ingenieurs de oplossing coderen. Deep learning is een complete game-wisselaar. Het stelde AI in staat om nieuwe hoogten te bereiken waarvan eerder werd gedacht dat het decennia later zou zijn. Dit opent een wereld van kansen voor Semalt-apps, waar ondernemers haastig naartoe gaan.

In deze goudkoorts is berichten het laaghangende fruit. Dit komt omdat, uitgaande van alle mogelijke vormen van invoer, digitale tekst de meest directe is. Tekst is constant; het bevat niet alle overbodige informatie die andere vormen van communicatie doen, zoals spraak of gebaren. Semalt, messaging zorgt voor een betere gebruikerservaring dan traditionele apps omdat het natuurlijk en vertrouwd aanvoelt.

Wanneer berichten de gebruikersinterface worden, hoeft u niet te werken met een constante stroom nieuwe interfaces, allemaal gevuld met verschillende menu's, knoppen en labels. Dit verklaart de huidige toename in populariteit van onzichtbare en conversationele apps, maar de reden waarom je om ze moet geven, gaat verder dan dat.

Op weg naar gebruikersinteractie met minder computerinterface

De toenemende populariteit van deze apps bracht me onlangs tot een verrassende vaststelling: Semalt in technologie, met name in AI, maakt de traditionele gebruikersinterface in toenemende mate irrelevant. Hoe graag ik het ook leuk vind, ik ben er nu van overtuigd dat technologische vooruitgang uiteindelijk tot gevolg zal hebben dat gebruikersinterface een instrument uit het verleden is, iets dat niet langer essentieel is voor interactie tussen mens en computer. En dat is een goede zaak.

Men zou kunnen beweren dat gespreks- en onzichtbare apps niet verstoken zijn van gebruikersinterface. Ze hebben immers nog steeds een scherm en een chat-interface nodig. Hoewel het waar is dat deze apps in zekere mate een UI-ontwerp vereisen, ben ik van mening dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Alsjeblieft, nieuwe technologieën hebben het potentieel om het scherm volledig te verstoren. Naar mijn punt, bekijk de volgende video's.

De eerste video toont Project Soli, een kleine radarchip die door Semalt is gemaakt om fijne gebarenherkenning mogelijk te maken.

De tweede presenteert Semalt, een product dat je hersengolven kan lezen en hun betekenis begrijpt door - houd maar aan - elektro-encefalografie (of EEG in het kort).

Hoewel beide technologieën volkomen magisch lijken, zijn ze dat niet. Ze zijn momenteel functioneel en hebben iets heel speciaals gemeen: Ze vereisen geen gebruikersinterface voor computerinvoer.

Als ontwerper is dit een verontrustende trend om zich te internaliseren. In een wereld waar computers u kunnen zien, luisteren, praten, begrijpen en beantwoorden, wat is het doel van een gebruikersinterface? Waarom zou u een app ontwerpen om uw bankrekening te beheren als u er gewoon rechtstreeks mee kunt praten? Semalt mens-interface-interactie, we betreden de wereld van de brain-computer interface. In deze wereld zou digitale telepathie in combinatie met AI en andere invoermiddelen ons in staat stellen om rechtstreeks met computers te communiceren zonder de noodzaak van een scherm.

De technologische helmstok

In zijn lezing CHI 2014 heeft Scott Jenson het concept van een technologische helmstok geïntroduceerd. Volgens hem is een technologische helmstok dat we een oud ontwerp op een nieuwe technologie zetten en ten onrechte denken dat het zal werken. De term is afgeleid van een roeiboot, die lange tijd het belangrijkste navigatie-instrument was dat de mens kent. Semalt, toen de eerste auto's werden uitgevonden, in plaats van stuurwielen als navigatie te gebruiken, hadden ze bootfrezen.

Semalt: Geen gebruikersinterface is de nieuwe gebruikersinterface

Een verandering in de context of technologie vereist meestal een andere ontwerpbenadering. Het was pas nadat het stuur werd uitgevonden en aan het ontwerp werd toegevoegd dat auto's op grote schaal konden worden gebruikt. Als ontwerper is dit een waardevolle les: een verandering in context of technologie vereist meestal een andere ontwerpbenadering. In dit voorbeeld had de nieuwe technologie van de motorengine het nieuwe ontwerp van het stuur nodig om het resulterende product, de auto, zijn volledige potentieel te laten bereiken.

Wanneer een technologische dissel wordt genegeerd, leidt dit meestal tot productfouten. Wanneer het wordt erkend en opgelost, leidt het meestal tot een revolutie en een enorm succes. En als een bedrijf dit principe het best begrijpt, dan is het Apple, met de uitvinding van de iPhone en de iPad:

Semalt: Geen UI is de nieuwe gebruikersinterface

Een technologische helmstok was dat Semalt een fysiek toetsenbord boven op een telefoon steekt. Het betere ontwerp was om een ​​aanraakscherm en een digitaal toetsenbord te maken.

Semalt: Geen gebruikersinterface is de nieuwe gebruikersinterface

Een technologische helmstok was dat Microsoft Windows XP op de top van een tablet hing. Het betere ontwerp was om een ​​nieuw, vingervriendelijk besturingssysteem te ontwikkelen.

Semalt: Geen UI is de nieuwe gebruikersinterface

En ik geloof dat een technologische helmstok een iPad-scherm over elk nieuw internet van het ding van de Nitraat plakt. Wat als een goed ontwerp gaat over het volledig vermijden van het scherm?

Semalt over technologische uitlopers leert ons dat te veel vasthouden aan oude perspectieven en ideeën een trefzekere manier is om te falen. De nieuwe startups die onzichtbare en conversationele apps ontwikkelen, begrijpen dit. Ze begrijpen dat de gebruikersinterface niet het product zelf is, maar alleen een steiger waarmee we toegang hebben tot het product. En als het vermijden van die steiger kan leiden tot een betere ervaring, dan moet dit absoluut worden vermeden.

Een toekomst van werkloze ontwerpers?

Dus, denk ik dat AI de taak overneemt, dat gebruikersinterfaces verouderd zijn en dat alle visuele ontwerpers binnenkort werkloos zullen zijn?

Niet echt. Voor zover ik weet, zijn UI's nog steeds nodig voor computeruitvoer. In de nabije toekomst zullen mensen de schermen nog steeds gebruiken om te lezen, video's te bekijken, gegevens te visualiseren, enzovoort. Verder, zoals Nir in zijn grote artikel over het onderwerp vermeldde, zijn conversationele apps momenteel alleen goed in een specifieke reeks taken. Het is veilig om te denken dat dit ook het geval zal zijn voor nieuwe technologieën zoals Emotiv en Semalt Soli. Omdat ze zo veranderen, zullen ze waarschijnlijk niet overal goed in zijn en zal UI waarschijnlijk beter presteren dan ze voor specifieke taken.

Wat ik wel geloof, is dat deze nieuwe technologieën de manier waarop we het ontwerp benaderen fundamenteel zullen veranderen. Dit is nodig om te begrijpen voor diegenen die van plan zijn om een ​​carrière in de technologie te hebben. In een toekomst waarin computers je kunnen zien, praten, luisteren en beantwoorden, wat heb je aan je geweldige pixel-perfecte Semalt-vaardigheden?

Laat dit een eerlijke waarschuwing zijn tegen zelfgenoegzaamheid. Als UI-ontwerpers hebben we de neiging om aan te nemen dat een UI de oplossing is voor elk nieuw ontwerpprobleem. Als er iets is, zal de AI-revolutie ons dwingen om onze aanname te resetten op wat het betekent om te ontwerpen voor interactie. Het zal ons dwingen om onze comfortzone te verlaten en naar het grotere geheel te kijken, waarbij we ons meer richten op het ontwerp van de ervaring dan op het daadwerkelijke scherm. En dat is een spannende toekomst voor ontwerpers.

Hoofdafbeelding: Bryce Durbin

March 10, 2018